Uznemirujuća situacija u Libiji
14.12.2017.

Uznemirujuća situacija u Libiji

Uznemirujuća situacija u Libiji koja je suočena s anarhijom i koja je tranzitna zemlja na putu afričkih migranata u Europu te posljednji medijski izvještaji kako se u toj zemlji migrante javno prodaje na tržnicama kao roblje, uznemirili su i Europski parlament koji je na svojoj plenarnoj sjednici raspravljao o položaju migranata u Libiji.

Prema riječima izvješća Amnesty International ”Libija je puna okrutnosti”, a hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir upozorava kako je ta okrutnost na poseban način usmjerena prema vjerskim manjinama, posebice kršćanskim migrantima i izbjeglicama podvrgnutima otmicama, mučenju, krađi i fizičkim napadima od strane Daesha, kriminalnih bandi i krijumčara ljudi, ali i državnih službenika.

„Cijeli svijet je svjedočio toj netrpeljivosti kada su, na putu ka talijanskoj obali, počinjena vjerski motivirana masovna ubojstva izazvana mržnjom prema kršćanima. Čak i u trenutcima smrtne opasnosti koju su svi podjednako dijelili na tim gumenjacima usred Mediterana i onda je mržnja i netrpeljivost prevlada i rezultirala smrću desetaka nevinih ljudi koji su za pomoć i spasenje svih prisutnih molili “krivog Boga”“, rekla je Petir govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Budući da se milijarde eura slijevaju u Libiju, zastupnica Petir je upitala kamo ide taj novac, kome i za što se koristi te zaključila kako bi EU morala biti pažljivija i voditi više računa o tome koje skupine financijski podržava.

Organizacija Open Doors upozorava kako nasilje prema kršćanima u toj afričkoj zemlji raste alarmantnom brzinom. Libija je na jedanaestom mjestu zemalja u kojima je najteže biti kršćanin. Od gotovo 6.5 milijuna stanovnika Libije, samo 20 tisuća su kršćani. To je zemlja u kojoj vlada anarhija dok nekoliko različitih militarističkih grupa kontrolira pojedine dijelove zemlje istovremeno progoneći kršćane i provodeći nasilje nad kršćanskom manjinom i obraćenicima na kršćanstvo.

Pogledajte i VIDEO govora zastupnice Petir.