U Trogiru obilježena 800. obljetnica prvog franjevačkog samostana u Hrvatskoj i pobožnosti Gospi od Anđela
23.10.2018.

U Trogiru obilježena 800. obljetnica prvog franjevačkog samostana u Hrvatskoj i pobožnosti Gospi od Anđela

U Trogiru je 19. listopada održan međunarodni simpozij „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvog franjevačkog samostana“ kojim je obilježena 800. obljetnica gradnje prvog franjevačkog samostana u Hrvatskoj i franjevačke prisutnosti kroz pobožnost Gospi od Anđela, a na kojem je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Na simpoziju u organizaciji župnika Gospe od Anđela u Trogiru don Stipana Bodrožića okupili su se domaći i strani stručnjaci koji su svojim istraživanjima dali neka nova saznanja, a prisustvovao je i fra Stefano Cecchin, predsjednik Međunarodne papinske marijanske akademije u Vatikanu. Don Stipan Bodrožić kazao je kako su „naši davni preci bili svjedoci dolaska sv. Franje u naš grad, a mi imamo priliku biti svjedoci još jednog povijesnog trenutka – dolaska relikvija sv. Franje Asiškog u našu župu“.

Zastupnica Petir je rekla da dolazak relikvija u Trogir ima posebnu važnost ukoliko znamo da je sv.Franjo Asiški tijekom svog života putovao samo u Svetu zemlju i Dalmaciju – Hrvatsku, pa je ovo nakon 8 stoljeća "njegov povratak" u Hrvatsku kojem se svi radujemo.

Ona je kazala da sv. Franji Asiškom „Crkva i svijet duguju mnogo, a njegova posvećenost i ljubav prema djelu Božjeg stvaranja, prirodi i svim živim bićima, nepresušno je nadahnuće“ pri čemu je osobito istaknula mnogobrojne značajne povijesne osobe na koje je Sveti Franjo ostavio trag. Tu je spomenula Svetog Oca, a da je Sveti Franjo bio inspiracija za još jednog velikana katoličke Crkve govori i činjenica kako je blaženi Alojzije Stepinac u rujnu 1934. nakon imenovanja nadbiskupom koadjutorom zagrebačkim, pristupio franjevačkom trećem redu stavljajući na taj način i svoju novu službu - onu nadbiskupsku - pod vodstvo i zagovor sv. Franje.

Osim toga, Petir je govorila i o velikom progonu kršćana na Bliskom istoku, u Iraku i Siriji, Sjevernoj Koreji, Pakistanu i Indiji, Somaliji i Jemenu, Nigeriji i Libiji gdje je oko 215 milijuna u pedest zemalja svijeta progonjeno radi svoje vjere te su oni kako je kazala „mučenici svojeg vremena režima pod kojim žive, kao što je i bl. Alojzije bio mučenik svoga vremena i režima u kojima je živio. Oni žive u poniznosti i potpunom predanju i pouzdanju u Boga kako je živio i sv. Franjo“, kazala je Petir.

I dok neke procjene govore kako je broj progonjenih kršćana u svijetu danas veći od 600 milijuna, „usprkos tome što je ta patnja stvarna i što su te brojke toliko zastrašujuće, međunarodna zajednica, uključujući i Europsku uniju, još uvijek ima napola zatvorene oči za patnju koju kršćani diljem svijeta danas prolaze“, naglasila je zastupnica Petir.

U dvorištu župne crkve tom je prilikom Petir otkrila i blagoslovljen kip svetog Franje Asiškog u prirodnoj veličini, jednog od najvećih svetaca Katoličke crkve koji je i sam boravio u Trogiru 1212. godine. Kip je rad akademske kiparice Ljubice Dragojević-Buble ujedno, dar svih franjevačkih provincija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon svečanog otkrivanja spomenika uslijedio je dolazak relikvija sv. Franje Asiškoga i svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Miljenko Hontić, izaslanik generalnog ministra franjevaca konventualaca.

Simpozij je održan pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Muzeja grada Trogira, Hrvatskog instituta za povijest, Hrvatskoga mariološkog instituta, Društva za zaštitu kulturnih dobara Trogira „Radovan“ i Ogranka Matice hrvatske u Trogiru.

Foto: Muzej grada Trogira