U Šišincu proslavljen blagdan sv. Marte
31.07.2018.

U Šišincu proslavljen blagdan sv. Marte

Šišinec u Općini Lekenik u nedjelju, 28. srpnja proslavio je blagdan svoje zaštitnice sv. Marte na kojoj je u pratnji općinskoga načelnika Ivice Perovića te načelnice Općine Majur Klementine Karanović sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Proslava je započela blagoslovom i puštanjem vijenaca niz rijeku Kupu u znak sjećanja na stradavanje pripadnika 102. brigade Hrvatske vojske Novi Zagreb koji su stradali na obali Kupe.

U župnoj crkvi Sv. Marte u Šišincu Petir je prisustvovala svetoj misi nakon koje je su zapaljene svijeća kod Spomen gaja.

Ujedno, na put su ispratili i hrvatske branitelje koji 18. godinu zaredom voze regatu od Šišinca do Siska koja će završiti 5. kolovoza u spomen na njihove suborce. Prisjetivši se sv. Marte i njezine brige Petir je rekla: „Danas smo ovdje i u spomen sv. Marte zaštitnice ovoga mjesta. Ona je poznata po tom da je puno radila i da se uvijek brinula, a Isus ju je pozivao da se ne brine već da se više pouzda u njega. To nam danas može biti poruka da svoje snage stavimo u Božje ruke pa ćemo biti puno uspješniji. Također je dodala: "Da su naši branitelji u Domovinskom ratu kalkulirali i da su samo ovisili o svojim snagama danas ne bismo imali slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Sjećamo ih se da su s krunicama u rukama i s molitvom na usnama obranili neobranjiva područja od puno moćnije vojske. Na tome im trebamo biti zahvalni. Upravo s takvom snagom kakvu su oni imali i povjerenjem u Božju providnost trebamo ići prema naprijed i graditi bolju Hrvatsku nego što je ova danas“.