Šumarstvo i drvna industrija vitalni su dio EU gospodarstva
09.11.2017.

Šumarstvo i drvna industrija vitalni su dio EU gospodarstva

Ovoga tjedna u Bruxellesu je održano niz rasprava i panela o važnosti šumarskog, odnosno sektora bio gospodarstva na kojima je sudjelovala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. U dvodnevnim panelima u organizaciji finskog Instituta za prirodne resurse i Sveučilišta istočne Finske održana je rasprava o doprinosu bio industrije temeljene na šumarstvu na klimu, otvaranje radnih mjesta i rast gospodarstva dok je sljedećega dana raspravljano o strategiji EU za bio gospodarstvo te važnosti istraživanja.

Otvarajući raspravu Petir je rekla kako su „šumarstvo i drvna industrija vitalni dio gospodarstva EU te je sigurna kako će potencijal te industrije doprinijeti stabilnom rastu našega gospodarstva te stvoriti nova radna mjesta“. Ona se mogu stvoriti korištenjem istraživačkih fondova  istraživanja, smatra Petir, dok je drugi važan korak na donositeljima odluka.

„Pravi signal s političke razine ključni je korak. Prema podatcima Zajedničkog istraživačkog centra iz 2017. godine godišnji doprinos toga sektora iznosi 2,2 trilijuna eura te zapošljava oko 18,6 milijuna radnika u Europskoj uniji. U tom kontekstu vidim šumarski sektor i drvno-prerađivačku industriju kao vodeće u sektoru bio industrije“, naglasila je Petir. 

U uvodu panel rasprave o strategiji EU za bio gospodarstvo i važnosti istraživanja i njezinoj važnosti za istraživanje i razvoj zastupnica Petir istaknula je kako je Europska strategija za bio gospodarstvo usvojena 2012. godine strukturirana oko tri stupa, a jedan od njih su ulaganja u istraživanje, inovacije i vještine, no kako se od tada mnogo toga promijenilo.

„Danas imamo novi ZPP, novu strategiju EU za šume i novi energetski i klimatski paket, u potpunosti novi pristup otpadu i ostatcima unutar paketa za kružno gospodarstvo“, kazala je Petir. U tom smislu, ona je naglasila kako u ovom sektoru koji brzo napreduje, moramo staviti naglasak na istraživanje i razvoj, kao i razvoj i implementaciju novih tehnologija, naglašavajući i kako se razvoj primijenjenih bio znanosti nalazi u uskoj vezi s razvojem novih materijala.

Petir je naglasila i kako Europska komisija procjenjuje da bi financiranje izravnih istraživanja povezanih s bio gospodarskom strategijom, moglo stvoriti 130 tisuća novih radnih mjesta i postići dodatnu vrijednosti od 45 milijardi eura u bio gospodarstvu do 2025.
 
Petir je kazala i kako je tijekom svog rada kao izvjestiteljica za izmjenu direktive o obnovljivim izvorima energije AGRI odbora i izvjestiteljica u sjeni ENVI odbora, susrela mnoge dionike iz područja bio industrije te se upoznala s različitim načinima primjene raznolikih bio sirovina. „Takav širok raspon novih pristupa različitim problemima s kojima se danas suočavamo, kao i industrijska primjena inovacija u bio sektoru, čini me uvjerenom u odličnu budućnost europske industrije i gospodarstva“, zaključila je Petir.