Srednja škola Krapina ambasador Europskog parlamenta
02.12.2017.

Srednja škola Krapina ambasador Europskog parlamenta

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je u petak, 1. prosinca 2017. godine posjetila Srednju školu u Krapini gdje je ravnatelju Ivici Rozijanu uručila plaketu, a učenicima podijelila diplome za sudjelovanje u projektu „Škola ambasador Europskog parlamenta“.

Srednja škola Krapina jedina je u Krapinsko-zagorskoj županiji ušla u ovaj projekt, a Marijana Petir kazala je kako je odabrala posjetiti baš njih jer su oni svijetli primjer kako trud i rad mogu dati rezultate.

 „Želim Vas poticati na izvrsnost i da u onome što radite budete najbolji. Vidjeli smo ovih dana kako to izgleda kada se donose odluke koje nisu bazirane na izvrsnosti, pravdi niti na činjenicama", rekla je Petir referirajući se na Haašku presudu hrvatskim generalima koju je ocjenila političkom, nemoralnom i nepravednom. "Treba težiti izvrsnosti, no u tome moramo zadržati i razinu ljudskosti jer znanje bez srca nije dovoljno za uspjeh“, poručila je Petir krapinskim učenicima.

Zastupnica Petir odgovarala je na pitanja učenika koje je između ostalog zanimalo što misli o korištenju društvenih mreža, na što je u svom radu najponosnija, kako hrvatski zastupnici u EP pokrivaju rad u  odborima te kako je tekao proces zaštite Varaždinskog zelja.

Na pitanje koliko je teško izboriti se za nešto u Parlamentu, Petir je rekla kako je put od ideje do realizacije ponekad dug i kako je naučila da ništa ne može učiniti bez podrške, no kako je uz dobru organizaciju i suradnju, te temeljitu pripremu moguće učiniti puno toga.

Profesorica Vesna Pušelj, mentorica i viša ambasadorica projekta ponosna je na svoje učenike za koje je rekla kako pokazuju veliku motiviranost. Smatra kako informiranošću učenici spoznaju što im to znanje može donijeti, a kao građani Europske unije imaju veću šansu za napredovanje u nastavi kao i u kasnijim razdobljima kad postanu studenti.

 „Plaketa koja nam je danas uručena veliko je priznanje dugogodišnjeg rada Srednje škole Krapina i našeg opredjeljenja, a to su višejezičnost, multikulturalnost i priprema mladih generacija za europsko tržište rada. Jedini način da budemo konkurentni u velikom europskom okruženju radne snage i gospodarstva je promicanje europskih vrijednosti i poučavanje naših učenika kako se dobro pripremiti za taj dio svog života“, rekao je ravnatelj Ivica Rozijan.

Mladim ambasadorima i njihovoj mentorici Vesni Pušelj čestitao je i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek . „Kad vidite razinu znanja, vještina i odgovornosti koji pokazuju ovi mladi ljudi, vidite da će oni u budućnosti itekako doprinijeti razvoju i Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske“, kazao je Ferek-Jambrek.  

Program "Škola ambasador Europskog parlamenta", pokrenut je 2011. u Nizozemskoj, a od školske godine 2016./2017. provodi se u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj gdje ga provodi Ured za informiranje Europskog parlamenta. Prve godine je u programu sudjelovalo 14 hrvatskih škola, a ove se godine proširio na ukupno 25 škola iz 20 hrvatskih gradova.

Prilikom boravka u Krapini, zastupnica Petir je posjetila franjevački samostan i crkvu sv. Katarine gdje se susrela s gvardijanom paterom Franjom Jurinecom, paterom Sebastijanom Golenićem i paterom Remigijem Mlinarićem.