Putevima bl.Alojzija Stepinca
04.12.2017.

Putevima bl.Alojzija Stepinca

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir 2. prosinca 2017. sudjelovala je s više od tisuću hodočasnika na Zavjetnom hodočašću vjernika Sisačke biskupije „Putevima bl. Alojzija Stepinca“ u Zagrebačkoj katedrali.
 
Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom biskupije mons. Markom Cvitkušićem i četrdesetak svećenika. Nakon Zagreba, hodočasnici su se uputiti u rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca – Krašić gdje su sudjelovali na klanjanju te su posjetili kuću u kojoj je bl. Alojzije proveo svoje zadnje godine. Biskup je u svojoj propovijedi rekao kako su se hodočasnici okupili vjerujući da je mučeništvo blaženog Alojzija zalog naše jače vjere i nove snage Crkve u našem hrvatskom narodu. „Molimo Te da nas zagovaraš. Molimo Te za naše obitelji, da ne sustanu, da prihvaćaju brojnu djecu, da se mole i zajedno ustraju i kad je lako i kad je teško, u dobru i u zlu“, rekao je biskup Košić.
 
Zastupnica Marijana Petir hodočastila je u Zagrebačku katedralu bl. Alojziju Stepincu s vjernicima Sisače biskupije kojoj pripada. Ona je organizirala izložbu i konferenciju u Europskom parlamentu, kako bi i Europi, ali i svijetu pokazala što hrvatskom narodu znači bl. Alojzije. "Ništa mi nije vrjednije ili važnije od ljubavi prema Bogu i mom hrvatskom narodu, a blaženi Alojzije upravo je simbol tih vrijednosti. On je dragocjeni biser Crkve u Hrvata, naš ponos jer je očuvao dušu hrvatskoga naroda u vrlo teškim vremenima. Preziran i progonjen od totalitarnih režima pod kojima je živio bio je svet već za vrijeme svog života pokazujući djelotvornu ljubav kroz spašavanje više od 27 tisuća djece i žena te uspostavu Caritasa“, rekla je Petir.
 
Izložba “Kardinal Alojzije Stepinac – Put svetosti“ prvi je put predstavljena u lipnju 2016. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu nakon čega je bila postavljena u Zagrebu, Sisku, Osijeku, Vukovaru, Krašiću, Šibeniku te u susjednoj Bosni i Hercegovini. Ona prikazuje život i djelovanje zagrebačkog nadbiskupa i kardinala blaženog Alojzija Stepinca, a nastala je upravo na inicijativu Marijane Petir u suradnji s Uredom za kulturna dobra zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskim katoličkim sveučilištem.