Poduzetnička zona Novska spremna za ulaganja
31.07.2018.

Poduzetnička zona Novska spremna za ulaganja

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u ponedjeljak, 30. srpnja posjetila je Grad Novsku gdje se sastala s gradonačelnikom Marinom Piletićem i njegovim suradnicima. Nakon sastanka u uredu gradonačelnika obišli su gradilišta u Poduzetničkoj zoni Novska, Poduzetnički inkubator PISMO, Gradsku tržnicu te župnu crkvu sv. Luke Evanđeliste.

Petir se prilikom posjeta osvrnula na projekte i izvrsne rezultate koje je Grad Novska postigao jer je gradski proračun podignut s 40 na 80 milijuna kuna kazavši kako je Novska odličan primjer povlačenja sredstava iz europskih fondova. Petir je čestitala gradonačelniku i njegovim suradnicima na uspjesima koje su polučili u kratkom vremenu. „Kroz projekte koje su pripremili uspjeli su udvostručiti proračun koji danas iznosi gotovo 80 milijuna što nije mala stvar za Grad Novsku. Riječ je o projektima koji pokrivaju različita područja, od socijalne, komunalne i socijalne infrastrukture do poduzetništva“, rekla je Petir. Također je naglasila važnost poduzetničke zone koja je savršeno smještena, na manje od sat vremena vožnje do Zagreba. „Drago mi je čuti da će se uspostaviti poduzetnički inkubatori jer je to nova snaga i poticaj mladim poduzetnicima koji tek startaju. Uz stručni tim koji je gradonačelnik okupio vjerujem da će se mladi poduzetnici razviti u prave poduzetnike koji će zaposliti domaće ljude, naše Slavonce. Želimo da ljudi ostanu živjeti u manjim gradovima i u ruralnim sredinama što znači da nam nije dovoljna infrastruktura već im moramo osigurati i radna mjesta“, kazala je Petir. Dodala je kako ovi projekti idu u smjeru otvaranja novih radnih mjesta te je pozvala sve koji planiraju ulagati da dođu u poduzetničku zonu Novska.

Gradonačelnik Piletić rekao je kako je kamen temeljac za početak radova u poduzetničkoj zoni položio ministar Ćorić prije dva tjedna, a ona se nalazi na 85 hektara. Iskazao je zadovoljstvo posjetom zastupnice Petir: „drago mi je da danas u Novskoj boravi i hrvatska zastupnica Marijana Petir koja je od samog početka upoznata s nastankom zone te da će informacije o poduzetničkoj zoni i pokrenutim investicijama u Gradu Novskoj podijeliti i u Bruxellesu te među svojim kontaktima. Ujedno želimo zamoliti zastupnicu da promovira našu poduzetničku zonu ovdje u Novskoj kao jednu od najperspektivnijih u Republici Hrvatskoj.“, rekao je gradonačelnik Piletić. Poduzetnička zona nalazi se između 10. paneuropskog željezničkog koridora i autoceste sa svom potrebnom komunalnom infrastrukturom. Agencija za konkurentnost i investicije proglasila ju je jednom od tri najperspektivnije poduzetničke zone u RH.

Prilikom posjeta poduzetničkom inkubatoru Petir je rekla kako je „Europska unija financijski podržala realizaciju ideja koje se ovdje u Novskoj razvijaju jer su inovativne i kreativne. Novska je prepoznala pravi trenutak za razvoj gaming industrije koja je u Hrvatskoj u začetcima, ali ima istaknute pojedince. Ako ih se okupi sve na jednom mjestu možemo napraviti veliki pothvat koja će donositi i dobit i nova radna mjesta“, kazala je Petir.

U pratnji gradonačelnika Petir je obišla i Gradsku tržnicu koja se nalazi uz poduzetnički inkubator gdje se susrela s poljoprivrednim proizvođačima s područja Grada Novske. „Gradonačelnik i ja obišli smo naše proizvođače i želimo poručiti svima da kupuju od naših OPG-ova iz Novske, iz Slavonije jer je domaće i hrvatsko najbolje i jako kvalitetno. To mogu posvjedočiti jer sam proputovala kroz puno država svijeta i probala različitu hranu i okuse, no i ja i moji kolege uvijek se rado vraćamo hrvatskim proizvodima jer su stvarno kvalitetni i jako dobri“, naglasila je tom prilikom Petir. Ona je također rekla kako vjeruje da će „poljoprivredna gospodarstva u Novskoj, ali i u cijeloj Slavoniji uspjeti živjeti od svoje proizvodnje i školovati svoju djecu i pronaći budućnost upravo kroz poljoprivrednu proizvodnju ako ih mi podržimo kao potrošači kupujući njihove proizvode“.