Petir s „Uzornim hrvatskim seoskim ženama“
12.03.2018.

Petir s „Uzornim hrvatskim seoskim ženama“

Udruga "Uzorne hrvatske seoske žene" održala je u petak, 10. ožujka 2018. godine u Kleti Obitelji Bunčić redovnu godišnju skupštinu. Skupštini je prisustvovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Predsjednica udruge Katica Jerleković podnijela je izvješće o radu za 2017. godinu te izložila Plan i program rada Udruge za 2018. godinu u kojem ključno mjesto zauzima organizacija 19. izbora „Najuzornije hrvatske seoske žene“. Glasovanjem je izabrana i nova tajnica udruge Kata Čumpek Kerep.

Petir se obratila okupljenim ženama kazavši kako cijeni multifunkcionalnu ulogu seoskih žena i kako je ponosna što može reći kako je njeno Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima koje je prošle godine usvojeno u Europskom parlamentu doprinijelo vidljivosti ove skupine o kojoj se do sada rijetko govorilo.

Tome u prilog govori i činjenica da će na UN-ovoj konferenciji koja će se slijedećeg tjedna održati u New Yorku biti cijela jedna sekcija posvećena upravo ruralnim ženama. "Niti jedna država članica Europske unije nije dosad uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, premda je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj te ih pozivam da to učine“, kazala je Petir i rekla da potpore seoskim ženama trebaju biti konkretne a ne samo deklarativne. Marijana Petir pokroviteljica je izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu te ove godine vodi u posjet europskim institucijama prošlogodišnju pobjednicu Renatu Bedeković. Petir je najavila da će i ove godine biti pokroviteljica izbora te zaradila gromoglasmi pljesak.

Katica Jerleković je zahvalila zastupnici Petir na dosadašnjoj potpori rekavši kako su se svih dojmile pažnja i trud koji zastupnica Petir ulaže u promociju seoskih žena. 

„Hvala Vam što ste uz nas i što ćete i dalje sudjelovati na našem projektu izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu“, kazala je Jerleković.

Marijana Petir rad udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“ podupire od samih početaka, a posljednjih nekoliko godina za pobjednicu izbora „Najuzornija hrvatska seoska žena“ kao nagradu osigurala je put u Bruxelles i posjet europskim institucijama.