Petir Ekonomskoj školi u Sisku uručila plaketu Škole ambasadora Europskoga parlamenta
29.10.2018.

Petir Ekonomskoj školi u Sisku uručila plaketu Škole ambasadora Europskoga parlamenta

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u petak, 26. listopada boravila je u Sisku gdje je Ekonomskoj školi Sisak uručila plaketu “Škole ambasadora Europskoga parlamenta”, a učenicima koji su sudjelovali u ovom programu Ureda za informiranje Europskoga parlamenta u Zagrebu njihove diplome.

„Kao zastupnici nastojimo se odazvati na svaki poziv naših škola i podržati učeničke inicijative jer su odlične. Razgovori s učenicima također su jako važni jer vidimo da u našoj zemlji postoji trend odlazaka mladih iz Hrvatske te ih želim ohrabriti da ostanu u Hrvatskoj. Dobro je da učenici sudjeluju u Erasmus+ programima, da razmijene iskustva i znanja, no uvijek se nakon toga treba vratiti kući, u Hrvatsku i trebaju ovdje dati sve od sebe kako bi se mijenjali uvjeti i kako bi Hrvatska bila bolja“, rekla je ovom prigodom zastupnica Petir.

Također je dodala kako mlade u Hrvatskoj smeta klijentelizam jer se mladima čini da ne uspijevaju oni koji su najbolji nego oni koji pripadaju pojedinoj političkoj opciji. Petir smatra da se protiv toga trebamo boriti svim snagama.  

Prilikom boravka u Ekonomskoj školi, Petir je odgovarala na pitanja učenika, a oni su je upoznali sa svojim aktivnostima, ali i problemima s kojima se susreću, poput podstanarstva u zgradi u kojoj se nalazi škola te dvosmjenskoga rada, ali i problema oko prijevoza.

„Primijetila sam da učenici iz malih ruralnih sredina imaju puno snažnije radne navike koje se prije svega stječu u obitelji. Zato je važno podržati obitelj kao temeljnu jedinicu  našega društva jer je obitelj prva škola međuljudskih odnosa. Ti se učenici puno više trude i to na kraju donosi uspjeh. Drago mi je čuti od ravnateljice i mentorice ovih učenika da ovdje imamo priliku susresti mlade koji su uspješni i to su postigli u vrlo nepovoljnim i teškim uvjetima. Ova je škola već 62 godine podstanar, oni ovdje rade u dvije smjene i imaju puno prepreka u radu. Izdvajanje dodatnog vremena, njihova motivacija i entuzijazam pokazatelj je da naše mlade treba podržati jer u njima ima jako velikog potencijala“, kazala je Petir.

Jedna od mentorica u projektu „Škole ambasadora EP“ profesorica Ana-Marija Žutić rekla je kako su učenici dali sve od sebe, posjećivali su i druge škole, ali i institucije. „Učenici su vrlo otvoreni i zainteresirani za budućnost, kako naše države u Europskoj uniji, tako i šire“.

Petir redovito sudjeluje u aktivnostima i razmjeni mišljenja s mladima ambasadorima o raznim temama i potiče mlade da budu aktivni građani, raspravlja s njima o budućnosti Europske unije te o komunikaciji u digitalnom dobu, potiče ih da budu društveno aktivni, a prethodno je već u rujnu dodijelila plaketu škole ambasadora Gimnaziji Bernardina Frankopana u Ogulinu.