Održani 52. Đakovački vezovi
09.07.2018.

Održani 52. Đakovački vezovi

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir prisustvovala je u nedjelju, 8. srpnja 2018. godine na tradicionalnoj manifestaciji Đakovački vezovi koja se održala 52. godinu za redom.

Petir je u društvu gradonačelnika Marina Mandarića i njegovih gostiju pogledala dvosatni svečani mimohod u kojemu se predstavilo 60 folklornih skupina s 3.000 sudionika iz Hrvatske i svijeta. Prilikom prolaska središtem Đakova, predstavnici svake folklorne skupine izveli su kratki program a potom su na Strossmayerovom trgu otplesali veliko šokačko kolo. U mimohodu su centrom grada prošli i hrvatski ovčari, okićene svatovske zaprege Državne ergele Đakovo i one u privatnom vlasništvu te jahači.

„Prekrasno je danas biti u Đakovu, svečano i dostojanstveno. Bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine ogledali su se u mimohodu KUD-ova na 52. Đakovačkim vezovima. Naša baština naš je ponos i zato je moramo čuvati s ljubavlju“, kazala je hrvatska eurozastupnica Marijana Petir koja je ove godina Slavoniju predstavila u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Petir je nakon svečanog mimohoda s ostalim visokim uzvanicima prisustvovala Sv. misi koju je u Đakovačkoj katedrali Svetog Petra predvodio nadbiskup Đakovačko-osječki mons.Đuro Hranić.