Održana tribina 'Žene i mediji u Hrvatskoj'
09.03.2018.

Održana tribina 'Žene i mediji u Hrvatskoj'

U petak, 9. ožujka 2018. godine je u Novinarskom domu održana tribina „Žene i mediji u Hrvatskoj“ u organizaciji Ureda za Europskog parlamenta u Hrvatskoj u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom. U raspravi organiziranoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sudjelovali su hrvatski europarlamentarci Marijana Petir i Tonino Picula, ravnateljica HINA-e Branka Gabriela Vojvodić te urednica i direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum, uz moderiranje Domagoja Novokmeta s N1.
 
U iznimno posjećenoj raspravi govorilo se o zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama u medijima u Hrvatskoj, kao i o rodnoj ravnopravnosti u medijskom sektoru na razini Europske unije.
 
Prisutne su uvodno pozdravili voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, kao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, dok je raspravu uvodnim izlaganjem otvorila Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
 
Zastupnica Marijana Petir, članica Odbora za prava žena i jednakost spolova u EP-u, među ostalim je poručila „Države članice bi trebale potaknuti medijske tvrtke na usvajanje sustava samoregulacije i kodeksa ponašanja kojima se utvrđuju pravila postupanja kao i kriteriji o medijskoj zaštiti radi promicanja ravnopravnosti spolova a koji bi bili sastavljeni u suradnji sa sindikatima medijske industrije. Potrebno je razvijati jednake mogućnosti i raznovrsne politike koje uključuju mjere protiv zlostavljanja na radnom mjestu, koje će regulirati pitanje porodiljinih i roditeljskih dopusta, fleksibilniji radni aranžman u svrhu uspostave ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života, ugovore na neodređeno vrijeme i mogućnost napredovanja na najodgovornije pozicije."
 
Zastupnik Tonino Picula osvrnuo se na statistike o ženama u medijima, ali i o zastupljenosti žena u Europskom parlamentu: „Brojke nam pokazuju da studij novinarstva završava oko 70 % žena, od čega ih je samo 30 % na upravljačkim pozicijama, a tek oko 7% njih su komentatorice/kolumnistice. U Europskom su parlamentu prije postojala izaslanstva koja među svojim članovima nisu imala nijednu ženu. No, drago mi je što se stvari mijenjaju. Recimo, Hrvatska i Malta su među primjerima koji imaju više zastupnica nego zastupnika u Europskom parlamentu. Kao društvo moramo početi mijenjati činjenicu da je više od 50% našeg društva zakinuto - jedino tako možemo napredovati!"

Po pitanju uvođenja ženskih kvota u novinarsku struku, ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić izjavila je da se „pitanje žena u medijima ne može promatrati odvojeno od položaja žena  općenito, iako je u pitanju specifična struka”. Smatra da kvote nisu dugoročno rješenje.

Urednica i direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum također se osvrnula na temu uvođenja ženskih kvota. Smatra da će privatni poslodavci vrlo teško pristati na odredbu o kvotama, spominjući pritom da je u medijskoj kući u kojoj je zaposlena taj omjer u korist žena, uključujući i upravljačku strukturu.
 
Cjelovita snimka tribine dostupna je OVDJE.