Obitelj na prvom mjestu
06.12.2017.

Obitelj na prvom mjestu

U Europskom je parlamentu u Bruxellesu održana konferencija o izazovima s kojima se susreću mladi pri osnivanju obitelji „Obitelj na prvom mjestu? Dvojbe mladih danas“ u organizaciji mađarskoga zastupnika Györgyja Hölvényija te konfederacije obiteljskih udruženja Panonske nizine (Confederation of Family Associations in the Carpathian Basin (CFACB) na kojoj je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. 

Otvarajući konferenciju mađarski je zastupnik Hölvényi rekao kako su upravo „mladi ljudi budući roditelji te stoga naglasak na mladima mora biti dio strateškog cilja EU ako ona želi biti lider“.

Hrvatska zastupnica Marijana Petir rekla je da se mladi danas susreću s mnogobrojnim izazovima radi kojih ne osnivaju obitelji. „Primarni su razlozi nedostatak radnih mjesta, financijska nesigurnost i neriješena stambena pitanja“. Ona je naglasila i veliki izazov koji za obitelj predstavlja problem ravnoteže između poslovnog i privatnog života, a osvrnula se i na omalovažavanje i obezvrjeđivanje institucije braka i obiteljskih vrijednosti te negativnu kampanju koja se provodi protiv obitelji.

Andrea Mihálffy, voditeljica programa međunarodnog projekta CFACB-a naglasila je odgovornost potpore  vrijednosti braka. „Obitelji su blago i budućnost Europe. Svaki pro-life korak, pomak je naprijed.  Moramo prenijeti ove vrijednosti sljedećoj generaciji jer inače slijedi demografska zima. Mladi imaju najvažniju ulogu u promjenama – treba im osigurati prostor i adekvatan okvir za djelovanje“.

Zastupnica u Europskom parlamentu Anna Záborská pohvalila je mađarsku Vladu koja prema njenom mišljenju ima najbolju obiteljsku politiku dok je zamjenik državnog tajnika za obiteljske poslove i demografsku politiku Republike Mađarske rekao kako „Mađarska raste, sve je više djece, međutim niti ona – kao niti ijedna zemlja u Europi – ne dosiže prag od 2,1 djece po obitelji potrebnog za samoodržanje društva“ te je ujedno najavio i 2019. kao „Godinu obitelji“.

Na konferenciji su sudjelovali i mladi, Maria Krupska poljska predstavnica organizacije European Youth Workshop koja smatra kako mladi „moraju vidjeti pozitivnu sliku obiteljskog života“. Ona je naglasila važnost „zajedničkog rada svih sektora koji moraju omogućiti financijski razvoj u smjeru jake Europe“.

S tim se složio i mađarski predstavnik te organizacije László Enyedi koji je rekao kako „mladi trebaju pomoć: vlade, banaka koje su prijateljski orijentirane prema obitelji, administrativnog sustava, zdravstvenog sustava, nevladinih organizacija koje brane obitelj, medija koji su za nas, a ne protiv nas“.

Predsjednik organizacije European Large Families Confederation László Márki naglasio je važnost preuzimanja odgovornosti jer se mladi ne osjećaju dovoljno snažnima dok je Szymon Grzelak (European Institute For Integrated Prevention) ukazao na problem seksualizacije kao podcijenjenog problema te izvora drugih devijacija.

Kinga Joó iz Mađarske smatra kako je „potreban među-generacijski pristup, politike koje bi nastojale ispraviti nedostatke s kojima se suočavaju mladi (pristup tržištu rada, stanovanje) i stari (siromaštvo, nedostatak odgovarajuće njege)“.