Nova pravila za smanjenje onečišćenja plastikom u Europi
24.10.2018.

Nova pravila za smanjenje onečišćenja plastikom u Europi

„U jedanaestom smo satu u vezi s plastičnim otpadom u Europi. Ako stavimo na jedno mjesto sav plastični otpad koji pluta u našem moru, imali bismo dovoljno da popunimo područje koje je veliko kao Srednja Europa", izjavio je glasnogovornik Kluba zastupnika EPP-a Karl-Heinz Florenz, pozdravljajući glasovanje u Europskom parlamentu koje postavlja nova pravila za smanjenje onečišćenja plastikom u Europi.
 
U Europskom parlamentu postoji široki konsenzus o ukidanju plastičnih predmeta kao što su pamučni pupoljci, slamčice, miješalice za piće, balončići, okso-degradirajuća plastika, spremnici za hranu i piće izrađeni od ekspandiranog polistirena, ali i plastični pribor za jelo i tanjuri, a što bi se trebalo dogoditi u periodu od dvije godine kada bi ti predmeti trebali izaći iz upotrebe. Međutim, Europski pučani ne žele ići u krajnost, poput ljevice, predlažući zabranu žvakaćih guma ili ispuštanje balona u zrak.
 
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ističe da „okoliš treba zaštiti od plastičnog otpada, ali ne treba ići u krajnosti, već je potrebno odgovorno upravljati plastikom u kontekstu kružnog gospodarstva“. Petir ističe da je odgovornost proizvođača osmisliti proizvode kompatibilne s paradigmom kružnog gospodarstva, ali i da je odgovornost ponajviše nas korisnika brinuti se o tome gdje će i na koji način završiti plastični proizvodi koje više ne trebamo.
 
„Naš je cilj promijeniti način proizvodnje i konzumiranja plastike. Moramo potaknuti više inovacija u industriji kako bi novi materijali postali dostupni. Pogledajte samo zrakoplovnu industriju: nema alternative za dijelove zrakoplova koji su izrađeni od plastike. Jednostavno demoniziranje plastike kao takve nije rješenje", istaknuo je Florenz, objasnivši kako je trenutno izgubljeno 95% vrijednosti plastične ambalaže, što godišnje iznosi 105 milijardi eura.