Nedostatna iskorištenost europskih fondova za ruralni razvoj, a mladi se iseljavaju
13.11.2017.

Nedostatna iskorištenost europskih fondova za ruralni razvoj, a mladi se iseljavaju

U subotu, 11. studenoga 2017. hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Općine Martinska Ves u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Čestitavši Dan Općine Petir je iskazala zadovoljstvo što će konačno doći do realizacije projekta Kulturnog centra braće Radić u Trebarjevu Desnom koje je u sastavu te Općine.  „Mislim da je taj projekt nešto što je važno za očuvanje identiteta hrvatskog naroda, a jednako mi je tako drago da sam prije uspostavljanja ustanove koja će to voditi donirala prošle godine posavsku nošnju koja će biti jedan od eksponata. Nju sam primila na dar od obitelji prvoga gradonačelnika grada Siska“, rekla je Petir.

Ona se osvrnula i na goruće probleme s kojima se suočava Hrvatska, a osobito ruralne sredine koje napuštaju mladi i odlaze raditi slabije plaćene poslove u druge države članice. Petir je ukazala na poraznu iskoristivost fondova europske unije koji su na raspolaganju Hrvatskoj. „Od 2,4 milijarde eura koliko je namijenjeno za ruralni razvoj, dosad je iskorišteno nešto više od deset posto, što je nedostatno. S jedne strane vidimo da je Hrvatska treća u Europskoj uniji po broju nezaposlenosti mladih, nažalost više od 80 tisuća mladih napustilo je u posljednjih nekoliko godina Hrvatsku. Mladi napuštaju ruralni prostor, a s druge strane financijska sredstva koja smo osigurali u Europskoj uniji se ne koriste. Stoga je jako važno da se dogodi sinergija između centralne državne vlasti županijskih, regionalnih i lokalnih vlasti da osmisle dobre projekte i da ih kandidiraju“, naglasila je Petir.

Svečanoj je sjednici prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod središnjega križa na groblju u Martinskoj Vesi i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Martinskoj Vesi. Nakon toga Petir je prisustvovala svetoj misi u crkvi sv. Martina biskupa čiji se blagdan ujedno i slavio toga dana. Nakon svečanosti, s načelnicima Općine Majur Klementinom Karanović i Općine Lekenik Ivicom Perovićem zapalila je svijeće ispred spomenika braći Antunu i Stjepanu Radiću u njihovom rodnom Trebarjevu Desnom.