Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik pozvao mlade da ostanu u Hrvatskoj
10.05.2018.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik pozvao mlade da ostanu u Hrvatskoj

Nakon proglašenja Ivana Gašića najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom u okviru projekta za koji je ambasadorica hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, održana je poljoprivredna konferencija u organizaciji Jutarnjeg lista. Predsjednik Europskog vijeća mladih poljoprivrednika (CEJA) Jannes Maes, predstavio je svoju organizaciju te je govorio o izazovu usklađivanja i artikuliranja potreba mladih poljoprivrednika u cijeloj Europskoj uniji. Rekao je kako su mladi poljoprivrednici ključ buduće Zajedničke poljoprivredne politike te kako je potrebno oblikovati zajedničke stavove kojima će se pristupati i u traženju podrške institucija.

Predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Jan Marinac govorio je o stvaranju uvjeta za povećanje sudjelovanja mladih u poljoprivredi. Kao ključne probleme koji mladim poljoprivrednicima stoje na putu istaknuo je problem s dostupnošću zemljišta, kao i kompliciranu birokraciju. Preuzimanje dobrih praksi iz ostalih država članica, Marinac vidi kao potencijalni model za rješavanje problema.

Posljednju u nizu prezentacija održao je Goran Kovačević, pomoćnik direktora sektora poljoprivrede u Podravci. Istaknuvši kako Podravka teži korištenju 100 % domaćih sirovina u svojim proizvodima, govorio je o mogućnostima suradnje s Podravkom koje stoje na raspolaganju i prisutnim najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednicima.

Nakon prezentacija, uslijedila je panel rasprava o mladim poljoprivrednicima i EU fondovima na kojoj su sudjelovali hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, Ivan Gašić, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik, Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore, Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, Vlado Čondić Galinčić, savjetnik izvanrednog povjerenika Agrokora za poslovnu grupu poljoprivreda. Panel je moderirao Martin Vuković, novinar i urednik na Hrvatskom radiju.

Marijana Petir rekla je da je "Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj u tijeku donošenja Izvješća o budućnosti poljoprivrede i budućnosti hrane na koji je podnijela 109 amandmana, neke uz podršku kolega, u kojima traže bolje i učinkovitije mjere za mlade poljoprivrednike“. Ona je naglasila kako poljoprivredna politika mora pratiti realno stanje na terenu. "Potrebno je mladim poljoprivrednicima otkloniti prepreke u poslovanju te je važno napraviti i razliku između poljoprivrednika početnika i mladih poljoprivrednika.“, rekla je Petir. Napomenula je kako „treba pomoći mladim poljoprivrednicima da sredstva dođu u prave ruke“.

Također je naglasila da je EU izdvojila preko 15,7 milijardi eura za mlade poljoprivrednike u 2. stupu za razdoblje 2007. - 2020. i 2,6 milijardi eura za 1. stup u razdoblju 2014. - 2020., no nije došlo do generacijske obnove. Naglasila je kako „broj mladih poljoprivrednika nažalost pada. S 3,3 milijuna u EU pali smo na 2,2 milijuna. Dnevno u Europi propadne tisuću poljoprivrednih gospodarstava. "Moramo osigurati poljoprivredno zemljište mladim poljoprivrednicima, ali i promijeniti nacionalne propise u području zemljišta, oporezivanja, nasljednog prava i prostornog planiranja", rekla je Petir i dodala da je Europska komisija pozitivno reagirala na njezin zahtjev da se mladim poljoprivrednicima olakša pristup financijama i ujednače kamate na kredite. „Potrošili smo do kraja 2017. godine samo 18 % sredstava namijenjenih ruralnom razvoju, moramo se uozbiljiti i postići disciplinu jer nam mladi odlaze sa sela, a novac koji imamo na raspolaganju ne koristimo.“, kazala je Petir.

Na pitanje o poljoprivrednoj politici i mladima te generacijskoj obnovi, najbolji mladi poljoprivrednik Ivan Gašić rekao je kako je njegov otac htio prodati njihov OPG, ali se on tome usprotivio i kada je završio školu prenio ga je na njega, a sada se cijela obitelj bavi poljoprivredom dok se većina njegovih prijatelja odselila. „Ne žalim što sam ostao i bavim se poljoprivredom. Nije rješenje dići ruke i otići van. U svemu treba malo uprijeti i sve se može, samo treba raditi“.

Dekan Krunoslav Zmaić pohvalio je projekte najboljih mladih poljoprivrednika rekavši kako ima krasnih primjera, a neki od njih su predstavljeni i danas u Mimari, te da oni mogu konkurirati na europskom, ali i svjetskom tržištu. Komentirao je kako se pruža mogućnost kroz europske fondove, ali naši poljoprivrednici ne razmišljaju dugoročno da ulože u proizvode dodane vrijednosti, već većinom ulažu u strojeve koji opet koštaju. „30-ak milijardi kuna uloženo je u poljoprivredu u zadnjih nekoliko godina, a vrijednost proizvodnje je pala. Projekti moraju biti inovativniji. Mladima treba dati priliku i mogućnost da budu pokretači novih ideja i proizvodnih kapaciteta“, rekao je Zmaić.

Ministrica Gabrijela Žalac rekla je kako program ruralnog razvoja potiče i nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnim prostorima - izgradnju cesta, vrtića, vatrogasnih domova, društvenih domova. „Iz nacionalnog proračuna jako puno sredstava ulažemo u komunalnu infrastrukturu u malim ruralnim područjima kako bismo održali kvalitetu života u tim područjima. Sredstava tu nikada nije dovoljno jer su potrebe velike na terenu, ali intenzivno se radi na tome. U kreiranju nove nacionalne razvojne strategije RH do 2030. nam je važno da o ovim temama intenzivno raspravljamo i povezujemo projekte“, rekla je ministrica Žalac.