Na Dan Europe ćemo saznati tko je najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj
07.05.2018.

Na Dan Europe ćemo saznati tko je najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica izbora najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/ce Marijana Petir (EPP) poziva vas na proglašenje pobjednika Natječaja za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika/ce u Hrvatskoj.

Proglašenje će biti održano na Dan Europe, u srijedu, 9. svibnja od 10 do 13 sati u Muzeju Mimara (Rooseveltov trg 5, Zagreb), a pratit će ga poljoprivredna konferencija u organizaciji Jutarnjeg lista koji je i medijski pokrovitelj ovog projekta. 

Na proglašenju će gostovati Jannes Maes, predsjednik Europskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA) koji u Zagreb stiže na poziv Marijane Petir, zatim Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika te Goran Kovačević, pomoćnik direktora Sektora poljoprivrede Podravke. Uvodno će se video-linkom obratiti povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan te Elisabeth Koestinger, austrijska savezna ministrica održivog razvoja i turizma.

Nakon proglašenja bit će održana konferencija „Mladi poljoprivrednici i EU fondovi“ na kojem sudjeluju hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ovogodišnji pobjednik izabra za najboljeg mladog poljoprivrednika, Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore, Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, Vlado Čondić Galinčić, savjetnik izvanrednog povjerenika Agorokora za poslovnu grupu poljoprivreda.

Cilj je natječaja i europske nagrade za mlade poljoprivrednike promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor u cjelini nastavio živjeti.

Glavni sponzor natječaja Erste banka nagradit će pobjednika/cu novčanom nagradom u iznosu od 15 tisuća kuna. Za pobjednika/cu natječaja, kao i za deset najboljih poljoprivrednika/ca zastupnica Petir osigurat će put u Bruxelles i sudjelovanje na 5. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika koji će biti održan u Europskom parlamentu u organizaciji Europske pučke stranke (EPP) u listopadu 2018.

Na ovogodišnji je natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika pristiglo ukupno 26 prijava, od čega su se prijavile tri žene i 23 muškarca. Prijave su pristigle iz cijele Hrvatske pa su tako po četiri prijave iz Dubrovačko-neretvanske i Osječko-baranjske županije, po tri iz Karlovačke i Koprivničko-križevačke županije, po dvije iz Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske županije te po jedna iz Brodsko-posavske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Virovitičko-podravske, Zadarske i Zagrebačke županije.

Odabir „najboljeg, najinovativnijeg, najodrživijeg" projekta provelo je stručno prosudbeno povjerenstvo na temelju sljedećih kriterija:
1.   Upotreba novog znanja (know-how), novih metoda ili novih oblika tehnologije u pojedinom sektoru ili regiji: Inovacija koja se bazira na sektoru može uključivati radne ili organizacijske metode, uvođenje novih oblika tehnologije koji donose promjene u odnosu na postojeću tehnologiju. Inovacija se također može sastojati od prilagođavanja ili moderniziranja tradicionalne tehnologije. Inovacija koja se bazira na zemljištu može uključivati upotrebu novih dostignuća (tehničkih ili organizacijskih) na geografskom području gdje se ona prije nisu koristila.

2.  Prijenos inovacije: Inovacija ne smije biti ograničena na jedno gospodarstvo već mora imati potencijal utjecaja ili učinka na gospodarstva u istom sektoru proizvodnje, regije ili na odnose toga područja s drugim područjima. Inovacija ne mora imati učinka samo na proizvodnju na farmi, već se također može odnositi i na pakiranje proizvoda, kanale distribucije i izvozne metode za poljoprivredne proizvode.

3.  Održivost inovacije: Inovacija mora biti ekonomski i/ili društveno održiva. Inovacija mora imati izvjesnu dugovječnost i treba izdržati ispit vremena kako bi imala učinak, umjesto da se pojavi i nestane u kratkom vremenskom razmaku.

Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore, Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Vlatko Grgurić, urednik i voditelj emisije Plodovi zemlje i Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista od pristiglih prijava odabralo je deset najboljih projekata, a među njima i pobjednika/cu.