Međunarodni dan obitelji - 23% radnika nekoliko puta mjesečno radi u svoje slobodno vrijeme
15.05.2017.

Međunarodni dan obitelji - 23% radnika nekoliko puta mjesečno radi u svoje slobodno vrijeme

U središtu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnoga dana obitelji 15. svibnja pitanje je ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Naime, Europska je komisija krajem travnja predstavila europski stup socijalnih prava koji uključuje inicijativu za postizanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života za roditelje i njegovatelje uvodeći tako minimalni standard za rodiljni i roditeljski dopust i dopust za njegovatelje. Novost je i zaštita od diskriminacije i /ili otkaza u slučajevima kada se radnici odluče za porodiljni dopust ili za fleksibilno radno vrijeme.

Istraživanja su pokazala kako osiguravanje adekvatnog vremena odmora te zajedničkog neradnog dana mogu pomoći u prevenciji psiho-socijalnih rizika kao što su stres i depresija.

Europska zaklada za poboljšavanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) 2015. godine provela je šesto Europsko istraživanje radnih uvjeta (prvo je bilo 1991.) obuhvativši tako 44 tisuće radnika u 35 zemalja (28 država članica, pet zemalja kandidatkinja, Norveškoj i Švicarskoj).

Takva istraživanja pružaju detaljne informacije o širokom rasponu problema, uključujući izloženost fizičkim i psihosocijalnim rizicima, kakva je organizacija rada, ali i ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Ono je pokazalo kako 23% radnika nekoliko puta mjesečno radi u svoje slobodno vrijeme kako bi ispunili radne zahtjeve, dok jedna trećina radnika u EU radi uz kratke rokove i velikom brzinom čemu su najviše izloženi radnici u zdravstvenom sektoru te radnici u trgovinama koji se najviše susreću s ljutitim kupcima.

Eurofound je u rujnu 2016. započeo i četvrto Europsko istraživanje o kvaliteti života koje će obuhvatiti 36 tisuća građana u svih 28 država članica EU-a i pet država kandidatkinja za članstvo, a rezultati se očekuju u rujnu ove godine. Prethodna su pak njihova istraživanja pokazala da je od početka gospodarske krize ljudima sve teže spajati kraj s krajem, no i dalje najviše zadovoljstva pronalaze u obiteljskom životu i odnosu s drugim osobama.

 „Zabrinjavajuće su statistike koje su iznijeli stručnjaci iz Europske agencije za zdravlje i zaštitu na radu te Europske zaklade za poboljšanje života i radnih uvjeta. Na prvom mjestu razloga za izbivanje s posla nalaze se mišićno-koštane bolesti, a potom s njima povezane psihosocijalne bolesti i stres. Stoga sam prilikom predstavljanja Europskoga stupa socijalnih prava u Europskom parlamentu povjerenicu Jourovu pitala koje mjere i sljedeće korake planira Komisija poduzeti kako bi se postigla ravnoteža između privatnog i poslovnog života i osigurala dobrobit radnika omogućujući im dostojanstveno radno vrijeme, kao i dan za odmor koji je u europskoj tradiciji u pravilu nedjelja“, rekla je Petir.

Da je potrebno uvesti neradnu nedjelju smatra i devedeset posto građana Republike Hrvatske. Rezultati su to istraživanja javnog mnijenja koju je provela Agencija MediaNet u suradnji sa zastupnicom Petir o uvođenju neradne nedjelje te navikama kupovanja nedjeljom, a koje je predstavljeno u ožujku ove godine na okruglom stolu “Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme“ koji je povodom Međunarodnoga dana slobodne nedjelje u Zagrebu organizirala Petir.

Kao zastupnica u Europskom parlamentu i članica Europske interesne skupine o ravnoteži između poslovnog i privatnog života Petir aktivno sudjeluje u svim raspravama i inicijativama vezanim uz ovu problematiku na europskoj razini te podnosi amandmane kako bi se kroz što više izvješća i rezolucija Europskog parlamenta ovaj problem adresirao Europskoj komisiji i državama članicama.

Marijana Petir uputila je povodom Međunarodnog dana obitelji čestitku u kojoj je istaknula da obitelj i svaki njen član mora uživati punu zaštitu države od začeća pa do prirodne smrti naglašavajući nezamjenjivu ulogu obitelji kao temeljne jedinice društva. „Obitelj je prva škola međuljudskih odnosa, u obitelji nas uče materinjem jeziku, uče nas vrijednostima, uče nas kakvi ljudi trebamo biti. Zato svakoj obitelji moraju biti osigurani uvjeti za normalno funkcioniranje i život i obitelj mora imati vrijeme u kojoj će svi članovi biti zajedno na okupu, a to je u europskoj kršćanskoj tradiciji u pravilu nedjelja“, rekla je Petir.