Marijana Petir: Moja 2017.
29.12.2017.

Marijana Petir: Moja 2017.

Godina na izmaku bila je dinamična i ispunjena mnogim izazovima. Bilo je puno posla i neprospavanih noći, ali i radosti za svaku makar i malu pobjedu koju smo izborili za Hrvatsku. Ponosna sam na ovogodišnja postignuća, a ovdje sam izdvojila samo ona koja mi se čine najvažnijima.

Hvala vam na vašoj podršci, ali i na vašim konstruktivnim primjedbama i prijedlozima, hvala vam na dobrim željama i porukama podrške koje mi šaljete jer su mi one poticaj da budem još bolja. Neka nam 2018. bude ispunjena zdravljem, zajedništvom, međusobnim poštovanjem, uspjesima i radošću!Petrokemija i cementare dobile pomoć unutar EU ETS
Pravovremenim intervencijama dobila sam podršku za amandman o dodjeljivanju određene količine besplatnih emisijskih kvota industriji mineralnih gnojiva i cementnoj industriji u okviru EU ETS sustava. Tako su kutinskoj Petrokemiji ušteđene stotine milijuna eura koje bi ta tvrtka morala dati u vidu poreza za emisije CO2 što bi poskupilo gnojivo, poskupilo hranu, ugrozilo radna mjesta i dovelo u pitanje ionako uzdrmanu poljoprivredu.

Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima
Izradila sam Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima čime sam problematiku ruralnih žena podigla na europsku razinu jer one za svoj rad ne dobivaju plaću, nemaju ni mirovinsko ni zdravstveno osiguranje, nemaju pravo na porodiljni dopust, bolovanje ili godišnji odmor.  Ovo je prvo izvješće koje prepoznaje izniman doprinos koji žene ostvaruju u ruralnim područjima naglašavajući njihovu multifunkcionalnu ulogu jer seoske žene brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi, proizvode hranu i neprocjenjivo su vrijedne za svoj OPG, razvoj poduzetništva, održivi i cjelokupni gospodarski razvoj.

Borba za slobodnu nedjelju
Devedeset posto građana Republike Hrvatske smatra da bi trebalo uvesti neradnu nedjelju u trgovinama - rezultati su to istraživanja javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje te navikama kupovanja nedjeljom koje sam provela u suradnji s tvrtkom MediaNet. Za uvođenje slobodne nedjelje zalagala sam se još kao zastupnica u Hrvatskom saboru i dva puta izborila izmjene zakona koje je Ustavni sud zbog prigovor trgovačkih lanaca ukinuo. Potaknuta praksom drugih europskih zemalja te poraznom činjenicom da se Hrvatska nalazi na samom vrhu ljestvice zemalja po radu nedjeljom u EU, odlučila sam u Republici Hrvatskoj potaknuti javnu raspravu kako bi se potaknula izrada odgovarajuće zakonske regulative na čemu se sada konačno počelo raditi.


Proglašenje najboljeg mladog poljoprivrednika/ce u Hrvatskoj i panel rasprava s povjerenikom Hoganom 
Drugu godinu zaredom kao ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika/ce u Hrvatskoj organizirala sam natječaj kako bi podržali najinovativnije, najkreativnije i najodrživije projekte hrvatskih mladih poljoprivrednika. Na moj poziv, proglašenju je nazočio je i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan kojeg smo upoznali s najvećim problemima u hrvatskoj poljoprivredi te ga uvjerili da omogući mladim poljoprivrednicima korištenje tog statusa u trajanju 5 godina što je i prihvatio te ta odredba stupa na snagu početkom 2018. godine u okviru Omnibus uredbe.


Moslavina oduševila Bruxelles
Izložbom „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ predstavila sam Moslavinu, Sisačko-moslavačku županiju i Park prirode Lonjsko polje u Europskom parlamentu u Bruxelles a posjetiteljima omogućila da kušaju autohtone seljačke proizvode s OPG-a udruženih u Zajednicu proizvođača Sisačko-moslavačke županije i autohtono moslavačko vino Škrlet iz istoimene udruge vinara.  KUD Repušnica svojim je nastupom oduševio sve prisutne a nakon predstavljanja najznačajnijih turističko-gospodarskih manifestacija Sisačko-moslavačke županije, Eurospka komisijsa je Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici uvrstila na mapu „Okusi Europe“. 


Izborena podrška Europskog parlamenta za hrvatske šume
Europski parlament usvojio je moj amandman na LULUCF izvješće da se prilikom utvrđivanja baznog razdoblja i referentne razine za šume predvidi iznimka za Republiku Hrvatsku zbog posljedica Domovinskog rata i nemogućnosti gospodarenja šumama u razdoblju Domovinskog rata i mirne reintegracije. Bez predviđene iznimke Hrvatska bi bila dovedena u nepovoljan položaj u odnosu na druge države članice jer bi određivanje nove referente razine za šume obuhvatilo razdoblje u kojem Hrvatska nije bila i još uvijek nije u mogućnosti u potpunosti upravljati svojim šumama te sukladno prijedlogu Komisije ne bi to mogla činiti niti u budućnosti što bi za Hrvatsku bilo pogubno.


Delegacija STOA panela Europskoga parlamenta u trodnevnom posjetu Hrvatskoj
Na moj poziv u Hrvatskoj je u trodnevnom posjetu bila po prvi puta delegacija STOA panela, znanstveno-istraživačkog tijela Europskog parlamenta. Tijekom službenoga posjeta Hrvatskoj, delegacija STOA panela posjetila je Sveučilište u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku,  Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut Ruđer Bošković, Hrvatski sabor, tvrtku Rimac Automobili, HAZU te Končar – Institut za elektrotehniku pri čemu smo zatražili pomoć u uklanjanju problema s kojima se znanstvena zajednica u Hrvatskoj susreće prilikom korištenja EU fondova a predstavili smo im i naše najinovativnije i tehnološki najnaprednije projekte.


Delegirani akt o teranu
Više od četiri godine pregovora oko pitanja Terana pokušavalo se pronaći optimalno rješenje sa Slovenijom, ali bezuspješno. Povjereniku Hoganu detaljno smo objasnili našu poziciju kada je na moj poziv boravio u Hrvatskoj što je rezultiralo donošenjem delegiranog akta koji objektivno sagledava problem. Kada su slovenski kolege pokušali osporiti odluku Komisije, prikupila sam podršku članova Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta čime smo omogućili istarskim vinarima korištenje tradicionalnog naziva „teran“ i doprinijeli da se konačno prestane nanositi velika ekonomska šteta hrvatskim proizvođačima vina.


Delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta prvi put posjetila Hrvatsku
Po prvi puta u službeni posjet Hrvatskoj na moj poziv došla je delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta. Zastupnici Europskog parlamenta susreli su se s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača i njihovih krovnih organizacija u sektorima mlijeka, svinjskog mesa, voća i povrća koji su najteže pogođeni krizom, ali smo im predstavili i perspektivne sektore u poljoprivredi poput vinarstva, ekološke proizvodnje i projekata  mladih poljoprivrednika te ih upoznali s specifičnostima hrvatske poljoprivrede i dobili njihovu podršku u rješavanje gorućih problema.Komisija priznala da je Varaždinsko zelje hrvatsko
Nakon dvije godine spora Europska je komisija uvrstila Varaždinsko zelje na listu proizvoda zaštićene izvornosti na razini EU te je priznajući Varaždinsko zelje kao hrvatski proizvod okončan spor sa Slovenijom. Od 2014. godine oko ove teme bila sam u stalnoj komunikaciji s nadležnim službama Glavne uprave za poljoprivredu dostavljajući im relevantne informacije i argumente kako bi tu proceduru koja je inače složena i duga ubrzala i dokazala da je Varaždinsko zelje hrvatsko.