Ljudsko dostojanstvo u temeljima je demokršćanske ideje
05.07.2016.

Ljudsko dostojanstvo u temeljima je demokršćanske ideje

U sklopu 16. Ljetne škole Europske mreže ideja (EIN) koja je prošloga tjedna održana u Splitu u organizaciji Europske pučke stranke, održan je i panel na temu Ljudsko dostojanstvo i bioetika kojim su moderirali hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir te njezin slovački kolega Miroslav Mikolášik. Panel raspravu otvorila je zastupnica Marijana Petir budući da je hrvatska delegacija Europske pučke stranke u Europskom parlamentu ujedno bila domaćin ovogodišnje 16. Ljetne škole Europske mreže ideja.

Otvarajući panel, zastupnica Petir je istaknula kako joj je drago da se upravo u Hrvatskoj razgovara o ovim temama jer se, unatoč evidentnim strukturnim promjenama u društvu i sve jačem pozivu liberalno lijevih skupina za redefiniranjem braka i obitelji te relativizacijom ljudskog života, Hrvatska ipak nalazi u skupini zemalja koje drže solidan standard zaštite općeljudskih vrijednosti. Referirajući se na vrijednost ljudskog dostojanstva i zaštitu života, Petir je istaknula kako se upravo one nalaze u temeljima demokršćanske ideje, a pojasnila je i kako je borba za ljudsko dostojanstvo postala jedna od najtežih, a samim time i jedna od najvažnijih borbi današnjice.

„U teškim bioetičkim raspravama o pobačaju, eutanaziji, eksperimentiranju na ljudskim bićima prije ili nakon rođenja, ne smijemo nikada izgubiti iz vida da su apsolutno sva ljudska bića, neovisno o biološkoj fazi razvoja, zdravstvenom stanju i ekonomskom statusu, nosioci dostojanstva koje mora ostati netaknuto, nepovredivo i u potpunosti sačuvano“, istaknula je Petir.

Kao govornici u panelu su sudjelovali dr. Željka Markić, predsjednica udruge „U ime obitelji“, dr. Benoit Beuselinck, onkolog i profesor na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu, Jean-Marie Le Mene, predsjednik Zaklade Jerome Lejeune te Robert E. Clarke, pravni savjetnik i direktor zagovaranja za Europe organizacije ADF International.

I panelisti i moderatori panela jednoglasno su se složili kako je obrazovanje za vrijednosti od presudne važnosti, a izrazili su i brigu oko nastojanja liberalne ljevice da redefinira život i ljudsko biće te populističkog pristupa pitanjima slobode savjesti. Primijećeno je kako se, nakon što je eutanazija legalizirana u nekoliko zemalja članica EU, dogodio zaokret od zaštite života prema sprječavanju patnje, pa čak i kada su u pitanju bolesti koje nisu neizlječive te je u ovom smislu naglašen problem primjene kompleksnih zakona u kojima se otvara prostor za takozvane „sive zone“.

Zastupnica Petir, kao i njezin slovački kolega Mikolášik, a i panelisti, složili su se kako je eutanazija nedopustiva te protivna pravu na život te naglašavaju palijativnu skrb kao humano i alternativno rješenje koje poštuje ljudski život i čovjekovo dostojanstvo.

Na panelu je bilo riječi i o stvaranju „nadljudi“ produživanjem očekivanog životnog vijeka, povećavanjem razine inteligencije i upotrebom genetike što su panelisti i moderatori ocijenili nečovječnom, materijalističkom i krajnje egoističnom idejom čiji daljnji razvoj mora biti zabranjen kao protivan naravnom zakonu. Naglašeno je i kako je država organizacija koja mora služiti svojim građanima te bi u tom smislu morala djelovati s ciljem ostvarivanja općeg dobra. Ukoliko država nije u mogućnosti ili ne želi djelovati u tom smjeru, ovu ulogu preuzima obitelj kao prirodna i temeljna zajednica u kojoj se prenose vrijednosti s naraštaja na naraštaj, uči solidarnosti te, ako je potrebno, pomaže vlastima da očuvaju postojeće zakone, a što je dobro predočeno u referendumskim inicijativama u Hrvatskoj koje je organizirala udruga „U ime obitelji“.

Osvrćući se na održanu panel raspravu, Petir i Mikolášik su zadovoljni njezinim tijekom i zaključcima te se nadaju kako će ona rezultirati daljnjim naporima od strane EPP-a, ali i Europskog parlamenta u zaštiti ljudskog dostojanstva. „Panel o bioetici i ljudskom dostojanstvu ugostio je izvanredne govornike koji su izrazili jasnu zabrinutost oko zaštite ljudskog života u Europi. Zajedno s kolegama u Europskoj pučkoj stranci, predani smo zajedničkom radu za zaštitu ljudskog dostojanstva svakog pojedinog člana našeg društva“, rekao je Mikolášik.