Komentar zastupnice Marijane Petir vezano za aktualne objave Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak
07.09.2018.

Komentar zastupnice Marijane Petir vezano za aktualne objave Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir komentirala je situaciju u Rafineriji Sisak. Njezin komentar donosimo u cijelosti:

Aktualna situacija oko Rafinerije Sisak posljedica je sustavnog i višegodišnjeg neulaganja MOL-a u modernizaciju Rafinerije. Da je tome tako dokazuje činjenica da je MOL posljednja financijska sredstva za modernizaciju Rafinerije Sisak uložio točno prije 7 godina, odnosno za vrijeme mog mandata kao predsjednice saborskog odbora za zaštitu okoliša kada sam ujedno i inzistirala na redovnim, šestomjesečnim izvješćima o ulaganjima.

Od tada do danas MOL nije osigurao nijedno ulaganje za modernizaciju sisačke Rafinerije, čime je direktno doveo u pitanje opstanak radnih mjesta zaposlenika rafinerije te značajno narušio i oštetio gospodarski prosperitet Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. Jednako tako, važno je istaknuti da je Zakonom o energiji eksplicitno propisano da se izgradnja energetskih objekata, njihovo održavanje i korištenje kao i obavljanje energetskih djelatnosti smatra od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. S obzirom na to da bi zatvaranje Rafinerije Sisak utjecalo ne samo na radna mjesta 400-500 zaposlenika već i na život njihovih obitelji, duboko i iskreno vjerujem da će Vlada Republike Hrvatske poduzeti sve potrebne korake i mjere kako bi se osigurala budućnost rafinerije. Ne treba posebno naglašavati kako bi njezino zatvaranje ugrozilo ekonomsku i socijalnu stabilnost grada Siska te cjelokupne Sisačko-moslavačke županije.