Kebab nije jedina hrana koja sadrži fosfatne aditive
14.12.2017.

Kebab nije jedina hrana koja sadrži fosfatne aditive

Europski je parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljao o prigovoru njemačkih europarlamentaraca iz redova socijalista (S&D) i zelenih oko zabrane uporabe fosfatnih aditiva u zamrznutim mesnim ražnjićima za okomito pečenje, odnosno u kebabu. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ujedno i članica u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj te zamjenska članica u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane osvrnula se na ovo pitanje koje je izazvalo velik interes javnosti.

Marijana Petir zalaže se za konzumaciju svježe i lokalno proizvedene hrane u kojoj nema fosfatnih aditiva koji se koriste u zamrznutim mesnim ražnjićima za okomito pečenje ili pak u nekim bezalkoholnim pićima koje ova rezolucija ne obuhvaća. 

„Protivim se širokoj uporabi fosfata u hrani i pićima, ali smatram da se ovom problemu treba ozbiljnije pristupiti te istražiti moguće učinke fosfata na potrošače i u drugim prehrambenim namirnicama i piću, a ne samo u kebabu. Prosječni građanin EU kroz 1,5 litara Cole unese u organizam više fosfata nego tijekom cijele godine putem brze hrane pa je pravo pitanje štite li socijalisti i zeleni multinacionalne kompanije kada tu činjenicu u svojoj rezoluciji prešućuju,“ rekla je Marijana Petir.

Trenutno ne postoji neki drugi način za očuvanjem oblika i stabilnosti mesa za okomito pečenje. A jednako tako, duboko zamrznuto sirovo meso namijenjeno za dostavu u restorane brze prehrane može sadržavati istu količinu fosfata kao i prženo u kojima je uporaba fosfata odobrena od 2009. godine.

Petir je rekla kako je točno da je EFSA u svojoj ocjeni analize zaključila da nije moguće utvrditi može li se povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti pripisati razlikama u općem unosu fosfora u hrani ili u obliku fosfatnih aditiva, no ona smatra da se ovo pitanje dalje treba detaljnije istražiti te utvrditi moguće učinke fosfata na potrošače i u drugim prehrambenim namirnicama i piću, a ne samo u kebabu. 

Rezolucija koja se protivi odobrenju fosfata u kebabu nije uspjela dobiti apsolutnu većinu od 376 zastupnika u utorak.
 
Prihvaćen je prijedlog Komisije kojim bi se dopustilo korištenje fosforne kiseline, difosfata, trifosfata i polifosfata (E 338-452) u kebab mesu - bilo da se radi o ovčetini, janjetini, teletini, govedini ili peradi.