Iranski nuklearni sporazum ne rješava pitanje ljudskih prava
13.06.2018.

Iranski nuklearni sporazum ne rješava pitanje ljudskih prava

Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu u utorak, 12. lipnja ponovno raspravljao o Iranskom nuklearnom sporazumu.

U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica Marijana Petir ističući važnost osiguranja i zaštite temeljnih ljudskih prava u toj zemlji za što smatra da je morao biti i preduvjet samog potpisivanja Sporazuma.

Ona je istaknula kako je Iran suočen s gospodarskom krizom, nezaposlenošću i siromaštvom te zatiranjem temeljnih ljudskih sloboda, a posebice prava žena.

„Ne smijemo zaboraviti niti činjenicu da je Iran u protekloj, 2017. godini, nakon Kine bio prva zemlja s najvećim brojem egzekucija što je u suprotnosti s našim vrijednostima jer Europska unije ne odobrava smrtnu kaznu kao pravnu sankciju“, podsjetila je zastupnica Petir.

Petir je zaključila kako u Iranu postoje unutarnji prioriteti na kojima je potrebno raditi kako bi se građanima osigurao dostojanstven život, sloboda i temeljna prava.

„To su problemi koje nuklearni sporazum ne može i neće riješiti. Prava iranskog naroda - svakog djeteta i svake žene, svakog političkog zatvorenika, moraju biti stavljena na prvo mjesto“, rekla je.

Zastupnica Petir ne umanjuje važnost Iranskog nuklearnog sporazuma, upravo suprotno, ona tvrdi da on jest važan i da je njegova namjera bila dobra, no izražava zabrinutost da je kršenje ljudskih prava ostavio u drugom planu te smatra kako bi na to Europska unija morala primjereno reagirati.

Video obraćanja zastupnice Petir pogledajte OVDJE.