Film Laponska krv dobitnik filmske nagrade LUX
14.11.2017.

Film Laponska krv dobitnik filmske nagrade LUX

Film Laponska krv („Sámi Blood“)  u norveško-švedsko-danskoj koprodukciji dobitnik je 11. izdanja filmske nagrade LUX, objavio je predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani, u utorak u Strasbourgu.
 
Prilikom čestitanja dobitniku i finalistima nagrade, predsjednik Tajani poručio je: „Nagrada Lux glavni je promicatelj MADE IN EUROPE kinematografije, naše kreativne industrije i naše kulturne i jezične raznolikosti. Sedma umjetnost rođena je ovdje, u Europi. Film je pokretač kulture, vrijednosti i dijaloga. Ovo izdanje utire put uspješnoj 2018. godini, godini europske kulturne baštine. Kulturna baština ne sastoji se samo od književnosti i umjetnosti, nego i od priča koje pričamo i filmova koje gledamo. To je tkivo naših života.“
 
Film Laponska krv u norveško-švedsko-danskoj koprodukciji je gorko-slatka priča o odrastanju u Švedskoj koja govori o rasizmu švedske države 1930-ih godina prema pripadnicima autohtonog sjevernog naroda Saami. Film snimljen prema iskustvu same redateljice Amande Kernell premijerno je prikazan na Danima autora u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label.
 
„Filmska nagrada Lux je odličan način promicanja europskih filmova te otvaranja društvenih pitanja. Stoga je moj ovogodišnji favorit bio "Sámi Blood" koji prikazuje da nepoznavanje vlastitog autohtonog naroda i kulture može dovesti do tragičnih posljedica. Kultura i tradicija su temeljni elementi naroda te su dio identiteta svakog čovjeka stoga je važno poznavati ih, njegovati i poštivati. Čestitam na zasluženoj pobjedi!“, izjavila je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.