Dvojna kvaliteta proizvoda na jedinstvenom tržištu
13.09.2018.

Dvojna kvaliteta proizvoda na jedinstvenom tržištu

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj ovoga tjedna u Strasbourgu, na dnevnom redu se našla rasprava "Dvojna kvaliteta proizvoda na jedinstvenom tržištu". U nastavku donosimo komentar hrvatske zastupnice Marijane Petir na tu temu.

"Dvojna kvaliteta proizvoda na jedinstvenom tržištu nije mit već laboratorijski dokazana činjenica! U prilog ovoj činjenici govore brojna istraživanja provedena u različitim državama članicama kojima je utvrđeno da se jednako označeni proizvodi istog prodavača, a koji se prodaju po istim cijenama u različitim državama članicama međusobno razlikuju po kvaliteti. Nažalost, EU još uvijek nema odgovarajuće zakonodavstvo koje bi takvu nepoštenu trgovačku prasku spriječilo.

Žele li nam uprave velikih kompanija, skrivanjem iza objašnjenja kako su proizvodi koji su ciljano namijenjeni pojedinom tržištu istočne Europe proizvedeni uvažavajući lokalne navike, reći da smo mi u Hrvatskoj, Češkoj ili Bugarskoj navikli na lošiju kvalitetu?

Nadam se da to nije istina!

Proizvođači u tvornicama istočne Europe, ni u kojem pogledu, nisu manje sposobni proizvoditi istu kvalitetu proizvoda u odnosu na proizvođače u drugim državama članicama. Činjenica je da se odlukama najviših uprava kompanija, upravo zbog ušteda, određuje podružnicama da koriste manje kvalitetne sirovine i recepte za proizvodnju proizvoda koji će potom biti pakirani u jednaku ili gotovo jednaku ambalažu te biti plasirani na tržište nekih od država članica iz istočnog dijela Unije. Ovakve prakse predstavljaju ozbiljan oblik nepoštene trovačke prakse koju treba suzbiti te stoga s pravom očekujem da Komisija izađe s konkretnim prijedlogom za rješenje ovog problema koji ne smijemo ignorirati", zaključila je Petir.