Dani meda u Popovači
09.10.2017.

Dani meda u Popovači

U subotu, 7. listopada 2017. su u organizaciji Udruge pčelara 'Lipa' i Turističke zajednice Grada Popovače održani 6. Dani meda. Cilj ove manifestacije je promocija pčelarstva i popularizacija pčelinjih proizvoda na području Grada Popovače i Općine Velika Ludina te cijele Sisačko-moslavačke županije.

Posjetitelji su u Popovači i Velikoj Ludini mogli razgledati izložbeno-prodajne štandove meda i proizvoda od meda, a bila su organizirana i stručna predavanja za pčelare. U OŠ Popovača i OŠ Velika Ludina održala su se edukativna predavanja o pčelarstvu i upotrebi meda u prehrani, a najmlađi su bili i kreativni pa su tako svojim radovima pokazali svoja viđenja važnosti ovog pčela i meda za što su bili i nagrađeni.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir nazočila je svečanom otvaranju i dodjeli diploma za ocijenjeni med te je posjetila izlagače i razgledala dječje radove na temu pčelarstva u pratnji gradonačelnika Popovače Josipa Miškovića.

Petir je pohvalila ovu manifestaciju i čestitala predsjedniku Udruge Dragi Plaščaru na njihovom radu rekavši kako je potrebno osvijestiti važnost meda i pčela za oprašivanje i proizvodnju hrane. 

„Prijevare s medom koji dolazi iz uvoza, ali i prijevare unutar EU alarm su za uzbunu jer se cijena meda u Hrvatskoj prepolovila. Loše zdravlje pčela i smanjenje broja pčelinjuh kolonija dovode u pitanje oprašivanje usjeva i proizvodnju hrane s obzirom na to da 76% europske proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele“, rekla je Petir.

Zastupnica Petir smatra da bi ključno rješenje bila zamjena nejasne oznake „mješavina meda iz država članica EZ-a i meda iz država koje nisu članice EZ-a” navođenjem na etiketi zemlje ili zemalja iz kojih potječu vrste meda korištene u proizvodnji konačnog proizvoda i navođenjem tih zemalja redoslijedom koji odgovara omjerima korištenim u konačnom proizvodu. Petir je stoga pozvala na izmjenu Direktive o medu te zatražila povećano financiranje za pčelarstvo, uvođenje izravne potpore za pčelinje zajednice i povećanje proračuna EU za Nacionalne pčelarske programe.