Čekanje na granici ne smije biti duže od 15 minuta
18.05.2017.

Čekanje na granici ne smije biti duže od 15 minuta

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na plenarnoj je sjednici Europskoga parlamenta koja se ovoga tjedna održava u Strasbourgu predložila osiguravanje sredstava za pokrivanje dodatnih i nepredviđenih troškova uzrokovanih provođenjem Uredbe (EU) 2017/458 koja je proteklih mjeseci izazivala gužve i zastoj na granici. Petir je tražila i provođenje ciljanih kontrola kako bi postigli da čekanje na granici ne bude duže od 15 minuta.

Prilikom rasprave o provedbi Uredbe u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama Petir je rekla kako je Uredba donesena u dobroj vjeri s namjerom suzbijanja terorizma, ali bez sagledavanja posljedica njene primjene. Kako je istaknula, rezultat su gužve na granici te blokada kretanja ljudi i robe, što se posebice može odraziti na hrvatski turizam, ribarstvo i poljoprivredu. 

“Riječ je o političkoj odluci, a svaka politička odluka u Europskoj uniji obično je popraćena procjenom troškova i koristi. Ako je korist opravdana, troškovi u vidu negativnih posljedica za jednu od država članica, u ovom slučaju Hrvatsku, sigurno nisu opravdani. Stoga predlažem da se na razini EU osiguraju sredstva za pokrivanje dodatnog, nepredviđenog troška za očito nužno potrebno pojačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta na  granici Hrvatske i Slovenije u mjeri u kojoj će negativni učinak primjene ove Uredbe za Hrvatsku biti sveden na minimum”, rekla je Petir.

Petir je podsjetila kako više od 2 milijuna Nijemaca, više od milijun Slovenaca, milijun Talijana, 800 000 Čeha, 750 000 Poljaka,  500 000 Francuza i 500 000 Britanaca, kao i turista iz ostalih država članica, ali i ostatka svijeta zna zašto su za ljetovanje odabrali baš Hrvatsku. “Mi ih i ove godine očekujemo, no da bi se oni odlučili za ljetovanje u Hrvatskoj, nužno je unaprijediti provođenje ove Uredbe, osigurati ciljane kontrole te postići da čekanje na granici ne bude duže od 15 minuta”, apelirala je Petir.

Podsjetimo, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu svih političkih opcija sa svojim su mađarskim i slovenskim kolegama još 13. travnja uputili pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, visokoj predstavnici Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini te povjereniku Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisu Avramopoulosu kojim traže potporu i razumijevanje Europske komisije za odluku hrvatske i slovenske Vlade o privremenom smanjivanju ciljanih i detaljnih provjera na graničnim prijelazima.

Pogledajte i VIDEO  obraćanje zastupnice Petir.