Božić nakon Daesha - ponovo rođena nada za kršćane na Bliskom istoku
06.12.2017.

Božić nakon Daesha - ponovo rođena nada za kršćane na Bliskom istoku

U Europskom parlamentu u Bruxellesu održana je konferencija „Božić nakon Daesha: ponovno rođena nada za kršćane na Bliskom istoku“ u organizaciji hrvatske zastupnice Marijane Petir, a pod pokroviteljstvom predsjednika Europskoga parlamenta Antonija Tajanija. Suorganizatori su konferencije Papinska fondacija Pomoć Crkvi u potrebi i belgijsko Namjesništvo papinskog Viteškog reda sv. Groba jeruzalemskog, Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i radna grupa Europske pučke stranke za međukulturalni i religijski dijalog.
Organizatorica konferencije Marijana Petir zahvalila je govornicima iz Svete Zemlje, Iraka i Sirije kazavši kako je pravi blagoslov dobiti informacije iz prve ruke o tome što se događa u kolijevci kršćanstva, na Bliskom istoku. „Kolijevka bi trebala biti sigurno i zaštićeno mjesto. Nažalost, posljednjih je godina kolijevka kršćanstva sve samo ne sigurno mjesto za kršćane“. Ona se osvrnula i na sporu i nepravodobnu reakciju međunarodne zajednice nakon genocida koji je Daesh počinio nad kršćanima u Iraku i Siriji u veljači 2016. godine. 

Nakon što je uvodno pozdravila dvjesto sudionika konferencije, potpredsjednica Europskoga parlamenta Mairead McGuinness zadužena za dijalog s crkvama i vjerskim zajednicama iskazala je zadovoljstvo sudjelovanjem na ovakvoj konferenciji jer je ona važna za shvaćanje ozbiljnosti situacije te je poručila kršćanima kako nisu ostavljeni sami. „Danas je prisutan nedostatak svijesti o ozbiljnosti situacije. Progoni su u porastu. Ako se dopusti nastavak ovakve situacije, postoji ozbiljna bojazan za budućnost kršćanstva“, rekla je McGuinness.

O ozbiljnosti situacije najprogonjenije vjerske skupine na svijetu, govorio je izvršni direktor Papinske fondacije Pomoć Crkvi u potrebi John Pontifex. Predstavivši porazne brojke izvješća „Progonjeni i zaboravljeni“ koje je ta organizacija nedavno izdala o progonu kršćana od 2015. godine do 2017. godine rekao je kako su "ovo najveći progoni kršćana u povijesti. Kršćani su najprogonjenija religijska zajednica na svijetu, a u Siriji i Iraku dogodio se njihov egzodus“, rekao je Pontifex.

Mons. Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata govorio je o izazovima s kojima se susreću kršćani u Svetoj zemlji kazavši kako nisu oni izuzeti od problema iako se nisu suočili s direktnim progonima poput onih u Siriji i u ostatku regije. „Situacija u našoj zemlji manje je nasilna, no nije ništa manje složena. Kršćani su taoci nestabilnih procesa u regiji i nedostaje povjerenje u političke procese“, dodao je mons. Pizzaballa.

Nadbiskup Habib Hormuz Al-Naufali poglavar katoličke kaldejske nadbiskupije iz Basre (Irak) rekao je kako tragedija kršćana u Ninivi traži hitnu pomoć. „Niniva je moguće trajno mjesto konflikta. Ovdje se sukobljavaju interesi Kurda i vlasti u Bagdadu. Kršćani su ovdje drugorazredni građani“.

O stanju u Siriji izvijestio je voditelj lokalne podružnice Papinske fondacije Pomoć Crkvi u potrebi o. Ziad Hilal. „Nakon sedam godina rata postoje ozbiljni problemi na svim razinama.  Sirijci su podijeljeni. Na društvenoj razini obitelji su razdvojene, mladi odlaze i ostavljaju stare roditelje, a žene osobito same s djecom izuzetno su ranjive. Postoje i ekonomski problemi, a zbog embarga su investicije slabe“.

Petir je zatvarajući konferenciju kazala da su uistinu potreban dijalog i rasprava kako bismo mogli krenuti naprijed prema snažnijoj, bolje planiranoj i sustavnoj pomoći jer nam nedostaje svjesnosti o ozbiljnosti situacije o ovom pitanju te pravovremene reakcije. „Problem progona kršćana neće se riješiti sam od sebe, baš nasuprot, on se pojačava te ako se takav trend nastavi budućnost kršćana je doista u opasnosti“.

Na konferenciji je sudjelovalo i 15 gostiju iz Hrvatske koji su za tu prigodu, kao i na Europski molitveni doručak stigli na poziv Marijane Petir, jedne od suorganizatorica. Večer uoči Europskog molitvenog doručka koji je održan 6. prosinca jubilarni 20. put, a u Europskom je parlamentu okupio 375 političara i javnih osoba iz Europe i svijeta, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Domagoj Matošević predslavio je sv. misu u Europskom parlamentu u zajedništvu s fra Tomislavom Glavnikom, don Josipom Perišem, vlč. Ivanom Vučakom te vlč. Ivanom Grbešićem.