Biskup Košić: Što je nama svetinja – Istanbulska ili Sinajska konvencija?
09.04.2018.

Biskup Košić: Što je nama svetinja – Istanbulska ili Sinajska konvencija?

Vjernici Sisačke biskupije po treći su put hodočastili u Svetište Majke Milosrđa u Kloštar Ivanić, a među njima je bila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Zavjetno hodočašće Sisačke biskupije održano uoči Nedjelje Božjeg milosrđa bilo je posvećeno obitelji i Domovini, a misno slavlje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s desetak svećenika, generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem i rektorom svetišta fra Dragom Brglezom.

Blaženu Djevicu Mariju u ovom svetištu puk časti od davnina kao Majku Milosrđa jer je ona vjerna zaštitnica pred Božjim milosrđem. Knjiga čudesa koja postoji u ovom svetištu bilježi upravo uslišanja koja su vjernici zadobili posredstvom Marije, Majke Milosrđa. Ovo je jedno od Marijanskih svetišta u koje zastupnica Petir od djetinjstva hodočasti.

Biskup Košić se u svojoj propovijedi osvrnuo na današnja čitanja koja govore o silnoj snazi Kristova uskrsnuća istaknuvši „da bismo mi, današnji kršćani tako snažno poput apostola nekada, bez straha pred ljudima, svjedočili istinu o Kristovu uskrsnuću, potrebno je najprije da sami susretnemo Isusa koji je uskrsnuo, da se uvjerimo da je on živ i da on hoda s nama na našim putovima“. U nastavku se biskup dotaknuo i aktualne situacije. „Nije li to sramota da u državi u kojoj se 90 % stanovnika izjašnjava kršćanima, od kojih 86 % katolicima, ukupno 95 % vjernicima, vlastodršci mogu sijati strah i trepet i pokoriti sve misleće da prestanu misliti, sve koji imaju poziciju da govore, da prestanu govoriti, sve koji imaju znanstveni, kulturni, umjetnički autoritet da uzmaknu i – šute! Ali, recite braćo i sestre, upitao bi nas sveti Petar, zajedno s apostolom Ivanom: 'Trebamo li se mi više pokoravati Bogu ili ljudima?' Očito, stranački ljudi, koji ovise o volji svoga vođe moraju se više pokoravati ljudima, tj. svome vođi, jer ako padnu u njegovu nemilost, ode im služba, završit će na ulici… Ali ima li još ljudi, koji nisu ovisni o velikom vođi, koji slobodno misle i govore, koji se ne daju zastrašiti niti zavesti, koji misle svojom glavom i zbore slobodno“, zapitao se biskup te pozvao na molitvu da Majka Milosrđa svojim zagovorom učini da se ljudi koji odlučuju o budućnosti ove zemlje, o odgoju, obrazovanju, o obiteljima, mladima i djeci, ne boje založiti za njihovo dobro te da ne nasjedaju na laži i podvale, medijske varke i zamke“.

Biskup je pozvao da se svatko upita: „Što je nama svetinja – Istanbulska ili Sinajska konvencija? Istanbulska ili Isusov Govor na gori? Koga ćemo slijediti: boga Istanbula ili Boga koji se objavio na Sinaju i u Isusu Kristu na Gori? Boga istinitoga, vjernoga, Oca milosrdnog i jedinog spasitelja čovjeka Sina Božjega Isusa Krista ili – oca laži, ubojicu od početka, belzebula i sotonu?“

Zastupnica Petir u Europskom parlamentu glasovala je protiv ratifikacije Istanbulske konvencije te je pozvala zastupnike u Hrvatskom saboru da glasuju po vlastitoj savjesti, a ne po stranačkoj stezi jer kako je istaknula “Istanbulska konvencija ne daje nikakvu dodanu vrijednost borbi protiv nasilja, a uvodi rodnu ideologiju koju ćemo ako se konvencija ratificira biti dužni implementirati u sve javne politike“.

Foto: Stjepan Vego/Sisačka nadbiskupija