Predstavljanje istraživanja

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na konferenciji za medije predstavit će istraživanje o ravnoteži privatnog i poslovnog života u Hrvatskoj, o prekovremenom radu i radu u slobodno vrijeme, kao i percepciji nedjelje kao neradnom danu posvećenom obitelji i odmoru. Konferencija će biti održana u ponedjeljak, 14. svibnja u 11 sati u Kući Europe (Ulica Augusta Cesarca 4, Zagreb).

Sudjeluju: hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić te Hrvoje Prpić (MediaNet).

Kao zastupnica u Europskom parlamentu i članica Europske interesne skupine o ravnoteži između poslovnog i privatnog života Marijana Petir aktivno sudjeluje u svim raspravama i inicijativama vezanim uz ovu problematiku na europskoj razini te podnosi amandmane kako bi se kroz što više izvješća i rezolucija Europskog parlamenta ovaj problem adresirao Europskoj komisiji i državama članicama.

Petir je u dva navrata kao zastupnica u Hrvatskom saboru predlagala Izmjene Zakona o trgovini kako bi se osigurala neradna nedjelja što je Hrvatski sabor oba puta prihvatio, a Ustavni sud nažalost ukinuo. S obzirom na to da se Hrvatska nalazi na samom vrhu ljestvice zemalja po radu nedjeljom, Petir je odlučila u Republici Hrvatskoj potaknuti javnu raspravu o tom pitanju i omogućiti svim zainteresiranim stranama da izreknu svoja stajališta kroz konferencije i okrugle stolove koje je organizirala.

U suradnji s agencijom MediaNet prošle je godine provela istraživanje javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje te navikama kupovanja nedjeljom koje je pokazalo kako 90 % građana Republike Hrvatske smatra da bi trebalo uvesti neradnu nedjelju u trgovinama dok najnovije istraživanje koje će predstaviti pokazuje kako građani usklađuju privatno i poslovno vrijeme, koliko rade prekovremeno i kakva je njihova percepcija nedjelje.