Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu u Splitu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir, u ponedjeljak, 4. ožujka s početkom u 9 sati sudjelovat će na Gospodarskom forumu o maslinarstvu i uljarstvu koji će se održati prostorijama HGK – županijske komore Split, Obala Ante Trumbića 4.  Forum se održava u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, uoči ovogodišnjeg „Noćnjaka“ - 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara kojoj je zastupnica Petir pokroviteljica. Nakon foruma održat će se Izložba maslinovih ulja, proizvoda od masline i Hrvatskih otočnih proizvoda.

Petir će govoriti o aktualnostima nove Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021. – 2027., ujedno i najskuplje te najstarije politike Europske unije, a u okviru čije su reforme koja je upravo u tijeku, zastupnici u Europskom parlamentu uložili ukupno 7.000 amandmana. Naime, zastupnica Petir, uložila je čak 100 amandmana kako bi osigurala bolju poziciju hrvatskim poljoprivrednicima u mogućnostima korištenja sredstava iz EU proračuna.

Ona je uspjela, nakon što je dobila podršku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj za svoj amandman koji je uložila na Višegodišnji financijski okvir, i od povjerenika Europske komisije za poljoprivredu Phila Hogana dobiti potvrdu kako će Hrvatskoj biti isplaćena sva sredstva za potpore u poljoprivredi kako je to utvrđeno Ugovorom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji a što je bilo dovedeno u pitanje nakon najave smanjenja proračuna za poljoprivredu zbog Brexita.